Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 07 paź 2019, 11:30
Prawdopodobieństwo
Chłopiec i dziewczyna postanowili się spotkać pewnego dnia w parku między 17:00 a 18:00. Pory spotkania nie uzgodnili jednak bardziej dokładnie. Umówili się, ze każde z nich zaczeka najwyżej 20 min na swojego partnera. Spotkanie nie dojdzie do skutku gdy jedno nie doczeka się na drugie ( z powodu odpowiednio dużej różnicy w czasie przybycia). oblicz prawdopodobieństwo tego że spotkanie dojdzie do skutku.
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo
A czy mają w ogóle zegarki?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2965
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo
Niech \(x\) oznacza moment dotarcia na miejsce spotkania pierwszej osoby, a \(y\) czas przyjścia drugiej osoby.
Wszystkie możliwe terminy reprezentuje obszar tych punktów \((x,y)\) gdzie \(x, y \in \left\langle 17,18\right\rangle\)
W układzie współrzędnych XOY daje to kwadrat o polu równym 1.
Pole tego obszaru to 1.
Osoby się spotkają gdy różnica miedzy czasami ich przyjścia na umówione miejsce nie przekracza 20 minut, czyli 1/3 godziny. Stad:
\(\left| y-x\right| \le \frac{1}{3} \\
\frac{-1}{3} \le y-x \le \frac{1}{3} \\
x+ \frac{-1}{3} \le y \le x + \frac{1}{3}\)
Zaznacz powyższy obszar na układzie i oblicz jego pole leżące w kwadracie \(x, y \in \left\langle 17,18\right\rangle\). Stosunek pół to szukane prawdopodobieństwo. \(P= \frac{5}{9}\)
Wszystkie możliwe terminy reprezentuje obszar tych punktów \((x,y)\) gdzie \(x, y \in \left\langle 17,18\right\rangle\)
W układzie współrzędnych XOY daje to kwadrat o polu równym 1.
Pole tego obszaru to 1.
Osoby się spotkają gdy różnica miedzy czasami ich przyjścia na umówione miejsce nie przekracza 20 minut, czyli 1/3 godziny. Stad:
\(\left| y-x\right| \le \frac{1}{3} \\
\frac{-1}{3} \le y-x \le \frac{1}{3} \\
x+ \frac{-1}{3} \le y \le x + \frac{1}{3}\)
Zaznacz powyższy obszar na układzie i oblicz jego pole leżące w kwadracie \(x, y \in \left\langle 17,18\right\rangle\). Stosunek pół to szukane prawdopodobieństwo. \(P= \frac{5}{9}\)