Paczka cukierków

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Paczka cukierków

Post autor: wodnik »

Marta paczkę cukierków zjadła w 10dni. Klaudia zjadła w 8 dni. Na ile dni starczy im wspólna paczka cukierków?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Paczka cukierków

Post autor: kerajs »

Skoro w 40 dni kobitki zjedzą 9 paczek więc jedna paczka wystarczy im na 40/9 dnia.

Zadanie trochę bez sensu gdyż zakłada jedzenie cukierków w stałym tempie,a przecież są sytuacje gdy ludzie nie jedzą (np gdy śpią)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Paczka cukierków

Post autor: korki_fizyka »

\(v = \frac{s}{t}\)
\(v_M = \frac{1}{10}\), \( v_K =\frac{1}{8}\)
\(v_{M + K} = \frac{9}{40} = \frac{1}{\frac{9}{40}}=> t =\frac{40}{9} \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ