Problem z ruchem postępowym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matixonfiz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 paź 2019, 20:24
Płeć:

Problem z ruchem postępowym

Post autor: matixonfiz »

Motorówka płynie rzeką pod prąd ze stałą szybkością. W pewnej chwili wypadło z niej koło ratunkowe. Zauważono to po czasie t0 od chwili wypadnięcia. Wtedy motorówka zawróciła i po czasie t (od chwili zawrócenia) dotarła do unoszonego prądem rzeki koła. Uzasadnij dwoma sposobami, że t=t0.

Liczę ten pościg od momentu zawrócenia motorówki, czyli:

vm = vs + vr

Z tego wynika, że droga motorówki wyniesie:
sm = (vs + vr)t = vst + vrt

Koło porusza się z szybkością rzeki:
vk = vr

Z tego wynika, że droga koła wyniesie:
sk = vrt + vrt0

Teraz przyrównuję:
sm = sk
vst + vrt = vrt + vrt0
vst = vrt0

Niestety nie chce się zredukować, co robię źle?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Problem z ruchem postępowym

Post autor: korki_fizyka »

Droga motorówki: \(S = (v_m -v_r)t_o + v_rt_o + v_rt\)
gdzie pierwszy składnik to droga motorówki w górę rzeki do momentu zawrócenia
drugi to droga koła do momentu zauważenia jego braku
a trzeci to też droga koła w czasie pogoni za nim

po zawróceniu jak słusznie zauważyłeś w pierwszym wzorze prędkość motorówki będzie równa \(v_m + v_r\), a więc czas pokonania drogi S wyniesie \(t = \frac{S}{v_m + v_r}=...=t_o\)
cbdo.

PS. wszystkie wzory zapisuj używając LateX'a: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ