Oblicz brakujące współczynniki w równaniu ogólnym prostej l: Ax+y+C+0 wiedząc, że jest ona prostopadła do prostej k: 2x+4y-13=0 i przechodzi przez punkt P (1/2, 7).
Bardzo proszę o wyjaśnienie krok po kroku, jak rozwiązać to zadanie. Z góry dziękuję!
Oblicz brakujące współczynniki w równaniu ogólnym prostej.....
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 maja 2019, 14:17
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Oblicz brakujące współczynniki w równaniu ogólnym prostej.....
Jakbyś rozejrzała się po archiwum, to w poście sprzed 3 dni jest rozwiązany twój problem, tylko na innych liczbach.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Oblicz brakujące współczynniki w równaniu ogólnym prostej.....
Jeśli równanie ogólne sprawia kłopot,to przejdź do równania kierunkowego prostych...
\(k:\;4y=-2x+13\\czyli\\y=-\frac{1}{2}x+3\frac{1}{4}\\Prostopadła \;\;l\;\;\;\;\;\;\;\;y=2x+b\;\;\;\;\;podstaw\;\;x=\frac{1}{2}\;\;i\;\;\;y=7\\Oblicz\;\;b\\7=2\cdot\frac{1}{2}+b\\b=6\\l\;:\;y=2x+6\\Zapisz \;\;równanie\;w\;postaci\;\;ogólnej\\2x-y+6=0\\A=2\\B=-1\\C=6\)
\(k:\;4y=-2x+13\\czyli\\y=-\frac{1}{2}x+3\frac{1}{4}\\Prostopadła \;\;l\;\;\;\;\;\;\;\;y=2x+b\;\;\;\;\;podstaw\;\;x=\frac{1}{2}\;\;i\;\;\;y=7\\Oblicz\;\;b\\7=2\cdot\frac{1}{2}+b\\b=6\\l\;:\;y=2x+6\\Zapisz \;\;równanie\;w\;postaci\;\;ogólnej\\2x-y+6=0\\A=2\\B=-1\\C=6\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.