planimetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dytko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 15 wrz 2016, 13:56
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

planimetria

Post autor: dytko »

Dany jest trójkąt ABC,o bokach |AB|=14,|AC|=8.Na boku AB wyznaczono odcinek |AD|=4.Oblicz sinus kąta ADC.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: planimetria

Post autor: radagast »

Nie da się :(
ScreenHunter_804.jpg
ScreenHunter_804.jpg (11.23 KiB) Przejrzano 1392 razy
Oba trójkąty \(ABC_1\) i \(ABC_2\) spełniają podane warunki, a sinusy kątów \(ADC_1\) i \(ADC_2\) są różne.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: planimetria

Post autor: anka »

https://zadania.info/d449/4869024 - tu jest podobne, ale były dane wszystkie boki trójkąta.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: planimetria

Post autor: korki_fizyka »

Trzeci bok jednoznacznie określa o jaki trójkąt chodzi a jak masz podane tylko dwa boki (bez kąta pomiędzy nimi), to wtedy tych trójkątów może być nieskończenie wiele, sprawdź.Wczoraj wieczorem też spojrzałem na to zadanie ale ponieważ nie umiem tak ładnie malować jak radagast, to dałem sobie z nim spokój.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ