Objętość graniastosłupa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 305
- Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
- Podziękowania: 65 razy
Objętość graniastosłupa
Sześcienny i prostopadłościenny pojemnik mają takie same podstawy.Jeśli całkowicie napełnimy wodą pojemnik w kształcie sześcianu i następnie przelejemy ją do pojemnika w kształcie prostopadłościanu, to woda sięgnie do dwóch trzecich wysokości.Do ilu takich sześciennych pojemników zmieści sie woda z 4 pojemnikówprostopadłościennych?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
Re: Objętość graniastosłupa
Rozumiem,że pola podstaw pojemników są równe.
Wysokości różne.
\(h=\frac{2}{3}H\)
h---wysokość sześciennego pojemnika
H---wysokość prostopadłościanu
\(4 H=x h\\x=\frac{4H}{h}=\frac{4H}{\frac{2}{3}H}=4\cdot\frac{3}{2}=6\)
Do 6 pojemników.
Wysokości różne.
\(h=\frac{2}{3}H\)
h---wysokość sześciennego pojemnika
H---wysokość prostopadłościanu
\(4 H=x h\\x=\frac{4H}{h}=\frac{4H}{\frac{2}{3}H}=4\cdot\frac{3}{2}=6\)
Do 6 pojemników.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.