mam do rozwiazania takie rownanie:
\( 8^x +18^x- 2*27^x = 0 \)
udało mi się doprowadzić do momentu :
\( 8^x+ 9^x(2^x-2*3^x)=0 \)
nie wiem co dalej, za wszelką pomoc dziękuję
funkcja wykladnicza!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 15 wrz 2019, 11:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10384 razy
- Płeć:
Re: funkcja wykladnicza!
\(2^{3x}+(2\cdot 3^2)^x-2\cdot 3^{3x}=0\\
2^{3x}+2^x\cdot 3^{2x}-2\cdot 3^{3x}=0\\
\frac{2^{3x}}{2^{3x}}+\frac{2^x\cdot 3^{2x}}{2^{3x}}-\frac{2\cdot 3^{3x}}{2^{3x}}
=0\\
1+(1,5)^{2x}-2\cdot (1,5)^{3x}=0\\
1,5^{x}=t\\
1+t^2-2t^3=0\\
t=1\\
1,5^x=1\\
x=0
\)
2^{3x}+2^x\cdot 3^{2x}-2\cdot 3^{3x}=0\\
\frac{2^{3x}}{2^{3x}}+\frac{2^x\cdot 3^{2x}}{2^{3x}}-\frac{2\cdot 3^{3x}}{2^{3x}}
=0\\
1+(1,5)^{2x}-2\cdot (1,5)^{3x}=0\\
1,5^{x}=t\\
1+t^2-2t^3=0\\
t=1\\
1,5^x=1\\
x=0
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 