Wyznacz jądro i obraz przekształcenia liniowego T: R3>R3, T(x,y,z)= (3y+5z,2z,2y).
Nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam. Doszłam do układu równań, i tu utknęłam. Proszę o pomoc.
Algebra liniowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Algebra liniowa
Pokaż co zrobiłaś, sprawdzimy i pomożemy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Algebra liniowa
L(x,y,z)= lim {x(0,0,0), y(3,0,2),z(5,2,0)}
0 0 0
3 0 2
5 2 0
Ker L ({x,y,z) ER^3=3y+5z=0, 2x=0,2y=0
Mało tego wiem, jednak mam problem z tym zadaniem i nie wiem jak je "ugryźć"
0 0 0
3 0 2
5 2 0
Ker L ({x,y,z) ER^3=3y+5z=0, 2x=0,2y=0
Mało tego wiem, jednak mam problem z tym zadaniem i nie wiem jak je "ugryźć"