Równania sprowadzalne do kwadratowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Równania sprowadzalne do kwadratowych

Post autor: Niepokonana »

Wybaczcie, że 2 przykłady, ale to zadanie ma dwa podpunkty. Potrzebuję tylko zmiennej \(t\), bo nie wiem, jak przerobić na równanie kwadratowe, jak mam zmienną \(t\), to umiem sama.
Oczywiście \(t>=0\), bo jest wartość bezwzględna.
a) \(x^{2}=|x+2|\)
b)\(-x^{2}+6x-5=4|x-1|\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równania sprowadzalne do kwadratowych

Post autor: radagast »

Nie warto podstawiać.
a) na podstawie wykresów funkcji \(y=x^2\) oraz \(y=|x+2|\) stwierdzamy, że podane równanie jest równoważne równaniu \(x^2=x+2\)
b) na podstawie wykresów funkcji \(y=-x^2+6x-5\) oraz \(y=4|x-1|\) stwierdzamy, że podane równanie nie ma rozwiązań.
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Równania sprowadzalne do kwadratowych

Post autor: Niepokonana »

b) jak nie ma jak ma... \(x=1\)
a) Jak Ty to stwierdziłeś, bo ja nie rozumiem?
Ale to jest temat o podstawianiu i trzeba podstawić.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równania sprowadzalne do kwadratowych

Post autor: radagast »

Masz rację, pomyliłam się :oops:
Ale podtrzymuję graficznie :
ScreenHunter_766.jpg
ScreenHunter_766.jpg (17.63 KiB) Przejrzano 1378 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równania sprowadzalne do kwadratowych

Post autor: radagast »

a pierwsze:
ScreenHunter_768.jpg
ScreenHunter_768.jpg (17.42 KiB) Przejrzano 1375 razy
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Równania sprowadzalne do kwadratowych

Post autor: Niepokonana »

Proszę mi powiedzieć, jakie jest podstawienie. Ja osobiście nie używam metody graficznej, gdyż moje rysunki nie są zbyt dobre.
ODPOWIEDZ