Obliczyłam tą całkę, ale chciałabym jeszcze, żeby ktoś mi sprawdził czy to jest na pewno dobrze obliczone, czy tu nie powinno się użyć innego wzoru?
\int_{2,0}^{3,-4} (2y+sinx)dx +(2x-e^y)dy
x=t
y=-4t+8 (wyliczone z układu równań z tych dwóch punktów)
t należy <2,3>
podstawiłam to do tej całki
\int_{2,0}^{3,-4} (2(-4t+8)+sint)1 +((2t-e^(-4t+8)*)(-4)))dy
Po obliczeniu tej całki wyszedł mi taki wynik:
-23-e^(-1) -cos3+cos2
Obliczyć całkę krzywoliniową skierowaną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć całkę krzywoliniową skierowaną
Poprawnie zapisane to wygląda tak:
\( \int_{2}^{3} (2(-4t+8)+sint)1 +((2t-e^{-4t+8})(-4)))dt=\\
= \int_{2}^{3} \left( -16t+16+2\sin t+4e^{8-4t}\right)dt =2 \cos2 - 2 \cos3 -23 - e^{-4} ≈-21.871\)
\( \int_{2}^{3} (2(-4t+8)+sint)1 +((2t-e^{-4t+8})(-4)))dt=\\
= \int_{2}^{3} \left( -16t+16+2\sin t+4e^{8-4t}\right)dt =2 \cos2 - 2 \cos3 -23 - e^{-4} ≈-21.871\)
Re: Obliczyć całkę krzywoliniową skierowaną
Dziękuję za odpowiedź, a czy jest inna możliwość liczenia takiej całki bo zobaczyłam, że jeszcze liczy się oddzielnie jako pochodną
P= 2x+y(tu stałą jest x) i oddzielnie jako pochodną Q= x+2y(tu stałą jest y) i później rozdziela się to na dwie całki i dodaje do siebie. A żeby wyznaczyć tenn punkt C to rysuje się wykres i wyznacza całka od A do B = całka od A do C + całka od C do B?
P= 2x+y(tu stałą jest x) i oddzielnie jako pochodną Q= x+2y(tu stałą jest y) i później rozdziela się to na dwie całki i dodaje do siebie. A żeby wyznaczyć tenn punkt C to rysuje się wykres i wyznacza całka od A do B = całka od A do C + całka od C do B?
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć całkę krzywoliniową skierowaną
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl