Przybliżona wartość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cela353
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 03 wrz 2019, 11:37

Przybliżona wartość

Post autor: cela353 »

Krawędź sześcianu zmierzono z dokładnością do 1mm i otrzymano 125mm. Z jaką przybliżoną
dokładnością można obliczyć pole powierzchni całkowitej tego sześcianu?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Przybliżona wartość

Post autor: korki_fizyka »

\(P = 6a^2\) więc skoro \(\Delta a = 1\ mm\), to \( \Delta P = P \frac{\Delta a}{a} = 6a \Delta a = 750\ mm^2 \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Przybliżona wartość

Post autor: korki_fizyka »

Errata: powinno być \( \Delta P = 2P \frac{\Delta a}{a} = 12a \Delta a = 1500\ mm^2 \)
niestety nie ma możliwości edycji posta :(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ