Zadanie:
Kula o promieniu 'R2' ma współśrodkowe wydrążenie o promieniu 'R1'. Kulę naładowano ładunkiem o stałej gęstości objętościowej 'p'. Znaleźć natężenie pola elektrycznego w całej przestrzeni.
Zadanie jest podobne do tego z wałkiem które wstawiłem tu wczoraj, ale nie bardzo wiem jak to rozwiązać, głównie dlatego że nie wiem co zrobić z informacją o tym wydrążeniu w kuli.
Zadanie - pole elektryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 02 wrz 2019, 01:11
- Podziękowania: 4 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie - pole elektryczne
\(E(r)= \begin{cases} 0 & \text{dla} \ r \le R_2 \\
\frac{k \cdot \rho \cdot \frac{4}{3} \pi (r^3-R_2^3) }{r^2} & \text{dla} \ R_2< r \le R_1 \\
\frac{k \cdot \rho \cdot \frac{4}{3} \pi (R_1^3-R_2^3) }{r^2} & \text{dla} \ R_1< r \end{cases}\)
\frac{k \cdot \rho \cdot \frac{4}{3} \pi (r^3-R_2^3) }{r^2} & \text{dla} \ R_2< r \le R_1 \\
\frac{k \cdot \rho \cdot \frac{4}{3} \pi (R_1^3-R_2^3) }{r^2} & \text{dla} \ R_1< r \end{cases}\)