Jedno zadanie. Potrzebuje przekszałcić równanie tak by uzyskąć wzór na: S
K= [S(1+r(1-p)n-S / r(1-p)] * [1+r(1-p)]
Wstawiam tez zdj równania dla jasności. Dalem to [S(1+r(1-p)n-S / r(1-p)] w kwadratowe nawiasy żeby było jasne, że reszta jest po za ułamkiem. Liczył bym na rozwiązanie krok po kroku bo chce to zrozumieć a nie uzyskać tylko rozwiązanie.
https://zapodaj.net/0861ccaecce39.jpg.html
Przekształcenie równania/wzoru
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Przekształcenie równania/wzoru
Pomnóż obie strony przez mianownik i podziel obie strony przez [1+r(1-p)]
Potem wyłącz S.Następnie podziel obie strony przez to co zostało po wyłączeniu S.
\(K\cdot\frac{r(1-p)}{1+r(1-p)}=S[1+r(1-p)]^n-S\\S[(1+r(1-p))^n-1]=\frac{K r(1-p)}{1+r(1-p)}\)
\(S=\frac{K r(1-p)}{[1+r(1-p)]\cdot[(1+r(1-p))^n-1]}\)
Potem wyłącz S.Następnie podziel obie strony przez to co zostało po wyłączeniu S.
\(K\cdot\frac{r(1-p)}{1+r(1-p)}=S[1+r(1-p)]^n-S\\S[(1+r(1-p))^n-1]=\frac{K r(1-p)}{1+r(1-p)}\)
\(S=\frac{K r(1-p)}{[1+r(1-p)]\cdot[(1+r(1-p))^n-1]}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: Przekształcenie równania/wzoru
Dwa pierwsze etapy zrobiłem dokladnie tak samo. Nie wiem czy napewno rozumiem operacje wyłącznia S. Po prostu wyciągasz S przed nawias?
Re: Przekształcenie równania/wzoru
Dobra w sumie się zgadza i jest logicznie, dzielimy na koncu przez [(1+r(1-p))^n-1] i wg zasady dzielenia ułamków zmieniamy na mnożenie odwrotności. Ale niestety nie wychodzi mi wynik jak należy. Probowałem w exelu jak i google arkusz.Galen pisze: ↑29 sie 2019, 18:36 Pomnóż obie strony przez mianownik i podziel obie strony przez [1+r(1-p)]
Potem wyłącz S.Następnie podziel obie strony przez to co zostało po wyłączeniu S.
\(K\cdot\frac{r(1-p)}{1+r(1-p)}=S[1+r(1-p)]^n-S\\S[(1+r(1-p))^n-1]=\frac{K r(1-p)}{1+r(1-p)}\)
\(S=\frac{K r(1-p)}{[1+r(1-p)]\cdot[(1+r(1-p))^n-1]}\)
Dane:
K- docelowy kapitał =5700
r- oprocentowanie miesieczne (wiemy, że roczne to 3% czyli dzielimy na 12 = 0,25%)
n- liczba miesiecy oszczedzania = 8
p- podatek belki 19%
S- ? (ma nam wyjść skladka miesieczna potrzebna do uzyskania K. Musi być wynik powyżej 712,5)
Oprocentowanie we wzorze ustawilem na wartosci dla:
- 0,25% bedzie 0,0025
- 19% bedzie 0,19
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Przekształcenie równania/wzoru
\(r=0,0025\\p=0,19\\(1-p)=0,81\\z=1+r(1-p)=...\\K r (1-p)=...\)
podstawiasz i klepiesz w kalkulator.
Podobnie
\(z^8-1=...\)
Wynik zaokrąglany jest powyżej 708,ale Ty zrobisz to dokładniej...
podstawiasz i klepiesz w kalkulator.
Podobnie
\(z^8-1=...\)
Wynik zaokrąglany jest powyżej 708,ale Ty zrobisz to dokładniej...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: Przekształcenie równania/wzoru
nie wiem dlaczego mi to wcześniej w tych arkuszach nie wyszło, tak samo liczyłem. W każdym razie bardzo dziękuje za pomoc
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Przekształcenie równania/wzoru
Na pewno popełniłeś błąd, na drugi raz zapoznaj się z pkt. 8: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Przekształcenie równania/wzoru
Czytałem regulamin od razu po zalogowaniu sie na forum. Ale ten punkt jest nie obowiązkowy wg opisu "(tzn. jak nie chcecie to nie musicie tego używać)"
Jak ogarne tego Latexa to będę używał następnym razem, dzięki
Jak ogarne tego Latexa to będę używał następnym razem, dzięki