Z kryterium porównawczego zbadać zbieżność szeregów
\( \sum_{ n=1 }^{ \infty } \sin ( \tg \frac{1}{n} )\)
\(\sum_{ n=1 }^{ \infty } \tg \frac{ \pi }{4^n}\)
\( \sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{1}{n} \ln (1+ \frac{1}{x}) \)
\( \sum_{ n=2 }^{ \infty } \frac{n+1}{n^2-n} \)
Zupełnie nie mam pojęcia jak podejść do tych przykładów. Z góry dziękuje za pomoc
Zadanie Szeregi Kryterium Porównawcze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadanie Szeregi Kryterium Porównawcze
\( \frac{n+1}{n^2-n} \ge \frac{1}{n} \)
czyli \( \sum_{ n=2 }^{ \infty } \frac{n+1}{n^2-n} \) jest rozbieżny, bo \( \sum_{ n=2 }^{ \infty } \frac{1}{n} \) jest rozbieżny
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadanie Szeregi Kryterium Porównawcze
przypuszczam, że miało być:
\( \sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{1}{n} \ln (1+ \frac{1}{n}) \)
i wówczas
\( \ln (1+ \frac{1}{n}) <\frac{1}{n}\)
zatem
\( \frac{1}{n} \ln (1+ \frac{1}{n})< \frac{1}{n^2}\)
czyli \( \sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{1}{n} \ln (1+ \frac{1}{n}) \) jest zbieżny, bo \( \sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{1}{n^2} \) jest zbieżny
Tak to działa
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Zadanie Szeregi Kryterium Porównawcze
\(\displaystyle{
\tg\frac{\pi}{4^n}=\frac{\sin\frac{\pi}{4^n}}{\cos\frac{\pi}{4^n}}<\frac{\frac{\pi}{4^n}}{\cos\frac{\pi}{4}}\\
\sin\left(\tg\frac{1}{n}\right)>\sin\left(\frac{1}{n}\right)>\frac{1}{2n}
}\)
\tg\frac{\pi}{4^n}=\frac{\sin\frac{\pi}{4^n}}{\cos\frac{\pi}{4^n}}<\frac{\frac{\pi}{4^n}}{\cos\frac{\pi}{4}}\\
\sin\left(\tg\frac{1}{n}\right)>\sin\left(\frac{1}{n}\right)>\frac{1}{2n}
}\)