Cześć, potrzebuje pomocy, nie wiem o co chodzi z wyciąganiem przed nawias. Na gotowych rozwiązaniach to wygląda tak:
\(
\frac{2+4 \sqrt{5} }{2} = \frac{2(1+2 \sqrt{5}) }{2}
\)
Dlaczego w taki wynik jest w nawiasie?
skróć ułamki z pierwiastkiem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: skróć ułamki z pierwiastkiem
\(
\frac{2(1+2 \sqrt{5}) }{2}= \frac{2 \cdot 1+2 \cdot 2 \sqrt{5} }{2}=\frac{2 +4 \sqrt{5} }{2}
\)
prawo rozdzielnosci....
\frac{2(1+2 \sqrt{5}) }{2}= \frac{2 \cdot 1+2 \cdot 2 \sqrt{5} }{2}=\frac{2 +4 \sqrt{5} }{2}
\)
prawo rozdzielnosci....
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: skróć ułamki z pierwiastkiem
jedźmy dalej.. \(=\frac{2(1+2 \sqrt{5}) }{2} = 1+2 \sqrt{5}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl