1. Zaazotowany gaz ziemny jest roztworem metanu CH4 oraz azotu N2 przy czym udział molowy CH4 jest równy zCH4 = 0,7. Jaka jest gęstość tego gazu 'pz' jeśli ciśnienie manomemetryczne wynosi 'pm' a temperatura 'T'?
2. W szklance znajduje się sok pomarańczowy. Jego objętość wynosi Vs a temperatura Ts. Do szklanki z sokiem dolano zimnej wody o objętości Vw i temperaturze Tw. Całość wymieszano. Zbilansuj ten proces.
3. W bilansowanym układzie (zbiorniku) znajduje się gaz doskonały o temperaturze T. Jakę energię E ma 1 kg tego czynnika termodynamicznego? Jak obliczyć tę energię?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu któregokolwiek z tych zadań
Bilansy energii - termodynamika.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1) zastosuj prawo Daltona i r-nie Clapeyrona
2) musisz znać gęstość soku i jego ciepło właściwe
3) musisz wiedzieć z ilu atomów jest zbudowana cząsteczka tego gazu \(E_k = \frac{i}{2}kT\), i -liczba stopni swobody
2) musisz znać gęstość soku i jego ciepło właściwe
3) musisz wiedzieć z ilu atomów jest zbudowana cząsteczka tego gazu \(E_k = \frac{i}{2}kT\), i -liczba stopni swobody
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Bilansy energii - termodynamika.
1 zadanie udało mi się zrobić coś takiego:
\(p = p_{w} + p_{atm}\)
\(pV = mRT\)
\(p = \frac{mRT}{V} = \rho RT\)
\(R = \frac{MR}{M}\)
\(MR = 8,314\)
\(M = Z_{CH4} \cdot M_{CH4} + Z_{N2} \cdot M_{N2}\)
\(Z_{CH4} = 0,7\)
\(M_{CH4} = M_{C} + 2M_{H2}\)
\(M_{CH4} = 16\)
\(Z_{N2} = 1-Z_{CH4} = 0,3\)
\(M_{N2} = 28\)
\((p_{w} + p_{atm}) = \frac{ \rho (MR) \cdot T}{Z_{CH4} \cdot M_{CH4} + Z_{N2} \cdot M_{N2}}\)
\(\rho = \frac{ (p_{w} + p_{atm}) \cdot (0,7 \cdot 16 + 0,3 \cdot 28}{8,314 \cdot T}\)
Czy wygląda to sensownie?
\(p = p_{w} + p_{atm}\)
\(pV = mRT\)
\(p = \frac{mRT}{V} = \rho RT\)
\(R = \frac{MR}{M}\)
\(MR = 8,314\)
\(M = Z_{CH4} \cdot M_{CH4} + Z_{N2} \cdot M_{N2}\)
\(Z_{CH4} = 0,7\)
\(M_{CH4} = M_{C} + 2M_{H2}\)
\(M_{CH4} = 16\)
\(Z_{N2} = 1-Z_{CH4} = 0,3\)
\(M_{N2} = 28\)
\((p_{w} + p_{atm}) = \frac{ \rho (MR) \cdot T}{Z_{CH4} \cdot M_{CH4} + Z_{N2} \cdot M_{N2}}\)
\(\rho = \frac{ (p_{w} + p_{atm}) \cdot (0,7 \cdot 16 + 0,3 \cdot 28}{8,314 \cdot T}\)
Czy wygląda to sensownie?