oblicz dlugosc

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ktosek666
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:32

oblicz dlugosc

Post autor: ktosek666 »

oblicz dlugosc pozostalych bokow i miary katow trojkata ABC, jezeli:
a=5
b=6
\alpha =70stopni
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Skorzystałabym tu z twierdzenia sinusów:
\(\frac{a}{sin70^o}=\frac{b}{sin\beta}\)

\(\gamma=180^o-(\alpha+\beta)\)

\(\frac{a}{sin\alpha}=\frac{c}{sin\gamma}\)

Wartości kątów, przybliżone, odczytać z tablic.
ODPOWIEDZ