szereg geometryczny

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ktosek666
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:32

szereg geometryczny

Post autor: ktosek666 »

oblicz sume szeregu geometrycznego:
2+4-8+...
1-_ _ _
3 9 27
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(1-\frac{2}{3}+\frac{4}{9}-\frac{8}{27}+...\)

\(a_1=1\\q=-\frac{2}{3}\\|q|<1 \Rightarrow S=\frac{a_1}{1-q}\\S=\frac{1}{1+\frac{2}{3}}=\frac{1}{\frac{5}{3}}=\frac{3}{5}\)
ODPOWIEDZ