W pojemniku znajduje się tlen w temperaturze 20 stopni C. Jaka część cząsteczek tlenu posiada prędkości zawierające się w przedziale 603-605 m/s? Masa molowa tlenu wynosi 0.032 kg/mol.
Prosze o pomoc w rozwiązaniu
prędkość cząsteczek tlenu POMOCY
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zastosuj rozkład Maxwella.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
https://fizyka.umk.pl/~andywojt/wyklady ... ad%204.ppt
str. 7 i nast.
str. 7 i nast.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re:
Wogole nie potrafię tego zrobić, no ale dzięki :pkorki_fizyka pisze:https://fizyka.umk.pl/~andywojt/wyklady ... ad%204.ppt
str. 7 i nast.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
http://ilf.fizyka.pw.edu.pl/podrecznik/ ... xwella.pdf
\(N = \int_{v_1}^{v_2}f(v)dv\) , gdzie \(f(v)\) = wzór (1) z linku powyżej
\(N = \int_{v_1}^{v_2}f(v)dv\) , gdzie \(f(v)\) = wzór (1) z linku powyżej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl