znajdź rzut prostej na płaszczyznę

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

znajdź rzut prostej na płaszczyznę

Post autor: lolipop692 »

znajdź rzut prostej \(\begin{cases}x=1+t\\ y=2t\\ z=1-t \end{cases}\) na płaszczyznę \(x+y+z=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17554
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

poprowadźmy płaszczyznę \(\pi\) prostopadłą do podanej płaszczyzny, zawierającą podaną prostą .
\([1,1,1]\) wektor prostopadły do płaszczyzny \(x+y+z=0\)
\([1,2,-1]\) wektor równoległy do prostej \(\begin{cases}x=1+t\\ y=2t\\ z=1-t \end{cases}\)
\([1,1,1] \times [1,2,-1]=[-3,2,1]\) wektor prostopadły do \(\pi\)
No to \(\pi\) ma równanie \(-3x+2y+z+D=0\) skoro zawiera podaną prostą, to zawiera też punkt \((1,0,1)\) czyli \(-3 \cdot 1+2 \cdot 0+1+D=0\), stąd \(D=2\)
no to szukana prosta w postaci krawędziowej wygląda tak: \(\begin{cases} x+y+z=0\\-3x+2y+z+2=0\end{cases}\)
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

dziękuję :)
ODPOWIEDZ