określ liczbe pierwiastkow
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
określ liczbe pierwiastkow
Określ liczbę pierwiastków równania \((k^2-1)x^2-(k+1)x-0,5=0\) w zależności od parametru k
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
dwa pierwiastki:
\(\begin{cases} a\neq 0 \\ \Delta>0 \end{cases}\)
jeden pierwiastek:
\(\begin{cases} a\neq 0 \\ \Delta=0 \end{cases} \ \vee \ \begin{cases} a=0 \\ b\neq 0 \\ c\neq 0 \end{cases}\)
brak pierwiastków:
\(\begin{cases} a\neq 0 \\ \Delta<0 \end{cases} \ \vee \ \begin{cases} a=0 \\ b=0 \\ c\neq 0 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a\neq 0 \\ \Delta>0 \end{cases}\)
jeden pierwiastek:
\(\begin{cases} a\neq 0 \\ \Delta=0 \end{cases} \ \vee \ \begin{cases} a=0 \\ b\neq 0 \\ c\neq 0 \end{cases}\)
brak pierwiastków:
\(\begin{cases} a\neq 0 \\ \Delta<0 \end{cases} \ \vee \ \begin{cases} a=0 \\ b=0 \\ c\neq 0 \end{cases}\)