Zadanie z płynów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kubekow
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 gru 2014, 14:30
Płeć:

Zadanie z płynów

Post autor: kubekow »

Naczynie ma kształt walca o promieniu wewnętrznym r=3cm i wysokości h=10cm. Naczynie wypełniono w połowie rtęcią o gęstości p=13600kg/m^3, a następnie dolano do pełna wody p=1000km/m^3. Oblicz
Siłę parcia na dno naczynia (to chyba ze wzoru F=P*s i wychodzi 10,44N)
Ale chodzi mi o policzenie siłę nacisku na ściany boczne naczynia. Wiem że trzeba to zrobić całką, ale niestety nie wiem jak.
Z góry dziękuję za pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jest to zadanie na poziomie 1 klasy gimnazjum więc żadne całki nie są potrzebne. Wiesz już jakie parcie jest na dno, zastanów się jakie jest na powierzchni i...policz średnią.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ