Testy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alphal
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 22 kwie 2019, 09:59
Podziękowania: 7 razy

Testy

Post autor: alphal »

1. Czas oczekiwania na frytki ma rozkład N(m,2). Zbadano czas oczekiwania w przypadku 25 zamówień i
otrzymano średni czas równy 12 [min.]. Na poziomie istotności 0,05 zweryfikuj hipotezę, że czas oczekiwania nie różni się istotnie od 10 [min.].
2.Wysunięto przypuszczenie, że obecnie ca najmniej jedną książkę miesięcznie czyta 30% społeczeństwa.
Dla zweryfikowania tej hipotezy zbadano 100 losowo wybranych osób i okazało się, że co najmniej jedną
książkę miesięcznie czytało 40 osób. Zweryfikuj postawioną hipotezę. Przyjąć α = 0.95.
3. . Badano zawartość nikotyny w dwóch gatunkach papierosów. W próbie liczącej 70 papierosów gatunku
A zaobserwowano średnią arytmetyczną x1 = 23, 8 [mg] przy odchyleniu standardowym s1 = 1, 2 [mg].
W próbie liczącej 40 papierosów gatunku B zaobserwowano x2 = 24, 1 [mg], s2 = 1, 4 [mg]. Czy można
uważać, na poziomie istotności 0,05, że przeciętna zawartość nikotyny w papierosach gatunku A jest niższa
niż w papierosach gatunku B?

4.. Badano zróżnicowanie wzrostu 10 - letnich chłopców. W tym celu pobrano próbę 40 elementową i obliczono
(w cm) x = 143, s = 3, 1. Na poziomie istotności 0,05 sprawdzić, czy można twierdzić, że odchylenie
standardowe jest mniejsze niż 4 (czyli wariancja jest mniejsza niż 16). Założyć normalność rozkładu
wzrostu.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. Jednostek miar pisanych kursywą nie ubieramy w [ ] tylko zostawiamy je swobodne ze spacją po wartości liczbowej czyli np. 12 min, 23,8 mg itd.
2. Do rozwiązania zadań posługujemy się tabelami rozkładu normalnego: https://www.statystyka-zadania.pl/tabli ... ormalnego/
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ