Model Bohra
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Model Bohra
W oparciu o postulaty Bohra określić zależność częstotliwości obiegu orbity przez elektron od głównej liczby kwantowej. Sprawdzić na jednostkach poprawność wzoru na częstotliwość obiegu orbity przez elektron. Określić długości fal, związanych z przejściem ze stanu n=3 do stanu podstawowego.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
postulaty zna
wie co to czestotliwość
należy wyznaczyć promień i prędkość elektronu na n-tej orbicie stacjonarnej
a potem przy założeniu, że ruch jest jednostajny po okręgu \(v = 2 \pi r f\)
druga część zadania polega na podstawieniu do wzoru Balmera n =3 , k = 1
wie co to czestotliwość
należy wyznaczyć promień i prędkość elektronu na n-tej orbicie stacjonarnej
a potem przy założeniu, że ruch jest jednostajny po okręgu \(v = 2 \pi r f\)
druga część zadania polega na podstawieniu do wzoru Balmera n =3 , k = 1
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl