Mam problem z zadaniem typu „kredyt”.
Pan L pożyczył w banku U 36000 zł. Spłacił je w dwóch ratach z dołu w odstępie 1 roku każda, w kwotach 19500 zł. i 20000 zł. Jakie było oprocentowanie kredytu? a) przy oprocentowaniu rocznym składanym? b) przy oprocentowaniu ciągłym?
a) Zastosowałem wzór
S*(1+ p\100 )^2=R1*(1+p/100)+R2.
Podstawiłem za
x=1+p/100
i otrzymałem
72x^2-39x-40=0 (36000x^2-19500x-20000=0//500).
Z tego x =1,0638 (lub x<0) czyli
p=6,4 %.
b) a co z oprocentowaniem ciągłym? Czy stosujemy tu wzór
S*(e^x)^2=R1*e^x+R2? (x=p/100)
Rozwiązaniem jest wtedy x=0,06185
czyli p=6,2%. czy to dobry wynik?
Będę wdzięczny za komentarz do tego zadania i z góry dziękuję.
pożyczki w procencie składanym i ciągłym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 maja 2019, 20:39
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Trudno się to czyta ...do edycji wzorów stosujemy LateX: viewtopic.php?f=21&t=12615
przed zamieszczeniem pierwszego postu warto przeczytać regulamin forum
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale przy dwóch wpłatach: 1 po roku, odsetki leciały od całej pożyczki 36 000 zł a po roku tylko od 16 500 zł więc skoro % były przez cały ten czas jednakowe to z tej drugiej raty można wyliczyć oprocentowanie roczne: \(p = \frac{35}{165} =21,21\) %
przed zamieszczeniem pierwszego postu warto przeczytać regulamin forum
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale przy dwóch wpłatach: 1 po roku, odsetki leciały od całej pożyczki 36 000 zł a po roku tylko od 16 500 zł więc skoro % były przez cały ten czas jednakowe to z tej drugiej raty można wyliczyć oprocentowanie roczne: \(p = \frac{35}{165} =21,21\) %
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl