Rozwiąż nierówność
\(\ctg(x + \frac{2\pi}{3}) <\sqrt{3} \qquad x \in<-\pi,0>\)
Mi wychodzi \(x \in ( \frac{-9\pi}{6} \, \frac{-2\pi}{3})\), a powinno wyjść \(x \in < -\pi, \frac{-2\pi}{3}) \cup (\frac{-\pi}{2}, \, \frac{\pi}{2}>\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Nierówność trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 20 lut 2019, 17:00
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Nierówność trygonometryczna
Ogólnie rozwiązaniem byłby przedział \((-\frac{9\pi}{6}+k\pi, \frac{-2\pi}{3}+k\pi), k\in\mathbb{C}\), ale Ty masz w zadaniu ograniczyć się do przedziału \([0,\pi]\). Wybieramy ze wszystkich rozwiązań te, które należą do tego przedziałunot_a_genius pisze:Rozwiąż nierówność
\(\ctg(x + \frac{2\pi}{3}) <\sqrt{3} \qquad x \in<-\pi,0>\)
Mi wychodzi \(x \in ( \frac{-9\pi}{6} \, \frac{-2\pi}{3})\), a powinno wyjść \(x \in < -\pi, \frac{-2\pi}{3}) \cup (\frac{-\pi}{2}, \, \frac{\pi}{2}>\)
Z góry dziękuję za pomoc.
dla \(k=0\) mamy \(( \frac{-9\pi}{6} \, \frac{-2\pi}{3})\), a w naszym przedziale jest tylko \([-\pi,-\frac{2\pi}{3})\)
dla \(k=1\) mamy \((-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{3})\), w przedziale zawarty jest zbiór \((-\frac{\pi}{2},0]\)
dla \(k=2\) rozwiązania nie należą do \([-\pi,0]\)
Odp. \(x \in < -\pi, \frac{-2\pi}{3}) \cup (\frac{-\pi}{2}, \, 0>\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Nierówność trygonometryczna
Niech \(t = x+\frac{2\pi}{3}\)
Narysuj sobie wykres funkcji ctg w przedziale \([-\frac{\pi}{3};\frac{2\pi}{3}]\).
\(ctg(-\frac{\pi}{3}) < ctg(-\frac{5\pi}{6}) = \sqrt{3}\)
Ponadto ctg maleje do osobliwości w t = 0, więc wszystkie t z przedziału \([-\frac{\pi}{3};0]\) spełniają naszą nierówność.
Dla t wyższych od zera ctg znów startuje od nieskończoności i osiąga \(\sqrt{3}\) dla \(t = \frac{\pi}{6}\).
Później ctg maleje do kolejnej osobliwości w \(t = \pi\)
Tak więc mamy już zbiór t spełniających nierówność:
\(t\in[-\frac{\pi}{3};0) \cup(\frac{\pi}{6};\frac{2\pi}{3}]\)
\(x + \frac{2\pi}{3}\in[-\frac{\pi}{3};0) \cup(\frac{\pi}{6};\frac{2\pi}{3}]\)
\(x\in[-\pi;-\frac{2\pi}{3}) \cup(-\frac{\pi}{2};0]\)
Narysuj sobie wykres funkcji ctg w przedziale \([-\frac{\pi}{3};\frac{2\pi}{3}]\).
\(ctg(-\frac{\pi}{3}) < ctg(-\frac{5\pi}{6}) = \sqrt{3}\)
Ponadto ctg maleje do osobliwości w t = 0, więc wszystkie t z przedziału \([-\frac{\pi}{3};0]\) spełniają naszą nierówność.
Dla t wyższych od zera ctg znów startuje od nieskończoności i osiąga \(\sqrt{3}\) dla \(t = \frac{\pi}{6}\).
Później ctg maleje do kolejnej osobliwości w \(t = \pi\)
Tak więc mamy już zbiór t spełniających nierówność:
\(t\in[-\frac{\pi}{3};0) \cup(\frac{\pi}{6};\frac{2\pi}{3}]\)
\(x + \frac{2\pi}{3}\in[-\frac{\pi}{3};0) \cup(\frac{\pi}{6};\frac{2\pi}{3}]\)
\(x\in[-\pi;-\frac{2\pi}{3}) \cup(-\frac{\pi}{2};0]\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 20 lut 2019, 17:00
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć: