wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
a) 3m sinx+1=m-2sinx
b) cosx-3=mcosx+2m
ma rozwiązanie.
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równa
\(3m\sin x+1=m-2\sin x\\lolipop692 pisze:wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
a) 3m sinx+1=m-2sinx
ma rozwiązanie.
3m\sin x+2\sin x=m-1\\
\sin x(3m+2)=m-1\\
\sin x=\frac{m-1}{3m+2}\\
-1\leq \frac{m-1}{3m+1}\leq 1\;\;\; \wedge \;\;\;3m+2\neq 0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równa
lolipop692 pisze:wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
b) cosx-3=mcosx+2m
ma rozwiązanie.
\(\cos x-m\cos x=2m+3\\
\cos x(1-m)=2m+3\\
\cos x=\frac{2m+3}{1-m}\\
-1\leq \frac{2m+3}{1-m}\leq 1\;\;\; \wedge \;\;\;1-m\neq 0\)
\(-(1-m)^2\leq (2m+3)(1-m)\leq (1-m)^2\;\;\wedge \;\;\;1-m\neq 0\\
(2m+3)(1-m)+(1-m)^2\geq 0\;\;\;\wedge\;\;\;(2m+3)(1-m)-(1-m)^2\leq 0\;\;\;\wedge \;\;\;1-m\neq 0\\
(1-m)(2m+3+1-m)\geq 0\;\;\;\wedge\;\;\;(1-m)(2m+3-1+m)\leq 0\;\;\;\wedge \;\;\;1-m\neq 0\\
(1-m)(m+4)\geq 0\;\;\;\wedge\;\;\;(1-m)(3m+2)\leq 0\wedge \;\;\;1-m\neq 0\\
m\in [-4,1)\;\;\wedge\;\;\;x\in (-\infty, -\frac{2}{3}]\cup ( 1,\infty)\\
m\in [-4,-\frac{2}{3}]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę