Zadanie 9

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
HALINASWIECKA
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 03 paź 2014, 15:22
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie 9

Post autor: HALINASWIECKA »

W rozwinięciu wyrażenia \((x-3y)^7\) współczynnik przy iloczynie \(x^{4}y^{3}\) jest równy

\(A. \quad -5103 \quad B. \quad -2187 \quad C. \quad -945 \quad D. \quad -21\)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2019, 00:24 przez HALINASWIECKA, łącznie zmieniany 2 razy.
HALINASWIECKA
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 03 paź 2014, 15:22
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: HALINASWIECKA »

Odpowiedź:C
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wzór jest taki: \(\displaystyle (x+y)^n= \sum_{k=0}^{n} {n \choose k }x^{n-k} y^k\)
Zatem przy \(x^4y^3\) stoi \({7 \choose 3} \cdot (-3)^3=35 \cdot (-27)=-945\)
ODPOWIEDZ