Uogólnione współrzędne biegunowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 paź 2018, 20:57
Uogólnione współrzędne biegunowe
Opisz obszar \(4x^{2}+9y^{2} \le 36\) za pomocą uogólnionych współrzędnych biegunowych.
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Uogólnione współrzędne biegunowe
\(x = \frac{1}{2}\rho cos \phi\\y = \frac{1}{3}\rho sin\phi\)
A zatem po podstawieniu do wyjściowego równania otrzymujemy:
\(\rho^2 \le 36\)
Nie wiem jednak, czy o to chodzi.
A zatem po podstawieniu do wyjściowego równania otrzymujemy:
\(\rho^2 \le 36\)
Nie wiem jednak, czy o to chodzi.