Witam. Mam problem z zadaniami z grawitacji - poziom rozszerzony. Głównie chodzi o drugie, trzecie oraz czwarte zadanie. Nie liczę na rozwiązanie, a jedynie na przynajmniej naprowadzenie na poprawne rozwiązanie czy jakąkolwiek pomoc.
Tutaj zadanie - > https://zapodaj.net/44d1e55e91a56.jpg.html
Grawitacja - poziom rozszerzony
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 maja 2019, 17:53
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Przede wszystkim wstaw reść zadania tutaj, chyba czytałaś regulamin forum
viewtopic.php?f=29&t=12617
Po drugie wystarczy odczytać współrzędne jakiegokolwiek punktu z wykresu i podstawić do wzoru.
W trzecim ten błąd to różnica przyspieszeń grawitacyjnych na powierzchni planety i na wysokości h nad jej powierzchnią, również wzór..itd. A w czwartym trzeba znowu podstawić do wzoru, obliczyć i..narysować wykres, cały problem w odpowiednim doborze skali. Wzory na potencjał i przyspieszenie grawitacyjne znajdują się w karcie wzorów.
viewtopic.php?f=29&t=12617
Po drugie wystarczy odczytać współrzędne jakiegokolwiek punktu z wykresu i podstawić do wzoru.
W trzecim ten błąd to różnica przyspieszeń grawitacyjnych na powierzchni planety i na wysokości h nad jej powierzchnią, również wzór..itd. A w czwartym trzeba znowu podstawić do wzoru, obliczyć i..narysować wykres, cały problem w odpowiednim doborze skali. Wzory na potencjał i przyspieszenie grawitacyjne znajdują się w karcie wzorów.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 maja 2019, 17:53
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
2. Wykres jest opisany i przedstawia zależność potencjału od odwrotności odległości od planety,
\(V = - \frac{GM}{r} \So M = - \frac{Vr}{G}= - \frac{V}{G \frac{1}{r} }\)
4. Podobnie tylko odległość trzeba podnieść do kwadratu: \(\gamma = GM\cdot \frac{1}{r^2}\), powinnaś otrzymać również funkcję liniową tylko w dodatniej ćwiartce.
\(V = - \frac{GM}{r} \So M = - \frac{Vr}{G}= - \frac{V}{G \frac{1}{r} }\)
4. Podobnie tylko odległość trzeba podnieść do kwadratu: \(\gamma = GM\cdot \frac{1}{r^2}\), powinnaś otrzymać również funkcję liniową tylko w dodatniej ćwiartce.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl