koralik na obracającym się okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rivit
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 kwie 2018, 18:09
Podziękowania: 5 razy

koralik na obracającym się okręgu

Post autor: rivit »

Na pionowym, obracającym się wokół swojej pionowej średnicy okręgu o promieniu \(R\), wykonanym z gładkiego drutu nałożony jest koralik mogący się swobodnie poruszać po tym okręgu (patrz rysunek poniżej). W jakich punktach tego okręgu koralik może się ustawić i pozostawać nieruchomy jeżeli okrąg obraca się wokół osi z prędkością kątową \(\omega\)

Obrazek


Z tego trójkąta wynika, że promień okręgu, po którym będzie się poruszać koralik będzie wynosić \(R \sin \alpha\)
\(v = \omega R\sin \alpha\)
\(a = \frac{\omega^2 R^2 \sin^2\alpha}{Rsin\alpha} = \omega^2 R \sin \alpha\)
Czyli siła odśrodkowa będzie wynosić:
\(F_{od} = m\omega^2 R \sin \alpha\)

I teraz pytanie, które siły muszą się równoważyć, żeby ten koralik się nie poruszał? Na pewno będzie siła odśrodkowa, naciąg tej nici i siła ciężkości, ale co jeszcze? Prosze o pomoc ;)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Nie ma żadnej nicy ani naciągu za to jest reakcja od drutu w kształcie okręgu, która musi być prostopadła do okręgu czyli skierowana wzdłuż jego promienia. \(\alpha = arc cos \frac{g}{\omega ^2 R}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

PS> jest to sztandarowe zadanie z PW rozwiązywane chyba na wszystkich wydziałach mechanicznych i umieszczone w każdym skrypcie tegoż.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
rivit
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 kwie 2018, 18:09
Podziękowania: 5 razy

Post autor: rivit »

Czyli działają 3 siły? ciężar i odśrodkowa sumują się do siły idealnie przeciwnej do tego 'naciągu', czyli tej siły wzdłuż promienia R?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zależy jaki układ rozpatrujesz np. w inercjalnym działają dwie: siła reakcji i ciężar, których wypadkowa jest siłą dośrodkową.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
rivit
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 kwie 2018, 18:09
Podziękowania: 5 razy

Post autor: rivit »

A ten kąt co wyznaczyłeś w twoim pierwszym poście? To proste przekształcenie równania i to nam daje odpowiedź pod jakim kątem będzie ten koralik? Nie trzeba w tym zadaniu zastosować jakoś z rachunku wektorowego i równoważenia się sił?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Post jest w złym dziale , proszę moderatora o przesunięcie go do "Studia- pomocy fizyka!"
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ