Policzyć całki podwójne w podanych obszarach regularnych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Policzyć całki podwójne w podanych obszarach regularnych

Post autor: LuckyLuck »

Policzyć całki podwójne w podanych obszarach regularnych
a) \(\int \int \frac{dxdy}{x^2+y^2}\) gdzie jest ograniczone okręgami \(x^2+y^2=, x^2+y^2=4\)
b) \(\int \int (x-2y)dxdy , ~~~~~~(x-1)^2+(y-1)^2 \le 4, ~~1 \ge x, x \ge y\)
c) \(\int \int(x+y) dxdy ,~~~~~~y=x, x=2\) i hiperbolą \(y= \frac{1}{x}\)
d) \(\int \int (2x+y-1)dxdy~~~~~~\) obszar jest trójkątem A(1,1), B(5,3), C=(5,5)

Proszę o pomoc w wyznaczeniu przedziałów całkowania
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Policzyć całki podwójne w podanych obszarach regularnych

Post autor: panb »

a) - musisz uzupełnić, brak promienia pierwszego okregu

b)tak wygląda ten obszar
rys1.png
rys1.png (19.06 KiB) Przejrzano 1307 razy
  • Najpierw współrzędne punktu A \(\begin{cases} (x-1)^2+(y-1)^2=4\\y=x\end{cases} \iff A=(1- \sqrt{2},1- \sqrt{2})\)
    Teraz obszar:\(D= \left\{(x,y): 1- \sqrt{2}\le x \le1, \,\,\, 1- \sqrt{4-(x-1)^2} \le y \le x \right\}\)
Dasz radę przerobić to na granice całkowania?
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Post autor: LuckyLuck »

w a) \(x^2+y^2=1\)
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Post autor: LuckyLuck »

d) już sobie poradziłem
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Policzyć całki podwójne w podanych obszarach regularnych

Post autor: panb »

c) najpierw ilustracja
rys2.png
rys2.png (28.23 KiB) Przejrzano 1304 razy
Czy na jej podstawie dasz radę określić obszar całkowania? Spróbuj!
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Post autor: LuckyLuck »

w b) nie bardzo wiem jak dalej
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Post autor: LuckyLuck »

ok dzięki w c policzyłem
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re:

Post autor: panb »

LuckyLuck pisze:w b) nie bardzo wiem jak dalej
Chciałeś pomocy w wyznaczeniu przedziałów całkowania, a ty masz chyba problem z policzeniem tej całki. Tak?
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Post autor: LuckyLuck »

b odpowiedź mam z \(\pi\) a tutaj nic takiego mi nie wychodzi
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie bądź pesymistą. Wystarczy, że się jakiś arkus pojawi i już \(\pi\) będzie miało szansę.
W przykładzie a) przechodzi się na współrzędne biegunowe i wtedy obszar wygląda tak:
\(D= \left\{(r,\varphi): 0 \le \varphi \le 2\pi,\,\, 1\le r \le 2 \right\}\) i całka przyjmuje przyjemną postać: \(\int_{0}^{2\pi}d\varphi \int_{1}^{2} \frac{rdr}{r^2}\)
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Post autor: LuckyLuck »

Dzięki wielkie już sobie poradzę, najgorsze są te przedziały:( jeszcze raz dziękuję za pomoc:)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re:

Post autor: panb »

LuckyLuck pisze:b odpowiedź mam z \(\pi\) a tutaj nic takiego mi nie wychodzi
Policzyłem (Wolframem) i wyszło: \(\,\,\, 4\sqrt2- \frac{8}{3} - \frac{\pi}{2}\), jest \(\pi\).
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Post autor: LuckyLuck »

Tak miało wyjść:)
ODPOWIEDZ