Zmień kolejność całkowania
a) \(\int_{0}^{1} dy \int_{y}^{2-y} f(x,y)dx\)
b) \(\int_{0}^{2} dx \int_{2x}^{6-x} f(x,y)dy\)
c) \(\int_{1}^{2} dy \int_{y^2/2}^{2} f(x,y)dx\)
Zmień kolejność całkowania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Zmień kolejność całkowania
a) \(\int_{0}^{1} dy \int_{y}^{2-y} f(x,y)dx = \int_0^1dx\int_0^xf(x,y)dy + \int_1^2dx\int_0^{2-x}f(x,y)dy\)
b) \(\int_{0}^{2} dx \int_{2x}^{6-x} f(x,y)dy = \int_0^4dy\int_0^{\frac{y}{2}}f(x,y)dx + \int_4^6dy\int_0^{6-y}f(x,y)dx\)
c) \(\int_{1}^{2} dy \int_{y^2/2}^{2} f(x,y)dx = \int_{0,5}^2dx\int_1^{2\sqrt{x}}f(x,y)dy\)
b) \(\int_{0}^{2} dx \int_{2x}^{6-x} f(x,y)dy = \int_0^4dy\int_0^{\frac{y}{2}}f(x,y)dx + \int_4^6dy\int_0^{6-y}f(x,y)dx\)
c) \(\int_{1}^{2} dy \int_{y^2/2}^{2} f(x,y)dx = \int_{0,5}^2dx\int_1^{2\sqrt{x}}f(x,y)dy\)