prawdopodobieństwo zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alphal
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 22 kwie 2019, 09:59
Podziękowania: 7 razy

prawdopodobieństwo zadanie

Post autor: alphal »

Sa 2 urny pierwszego typu zawierające 3 białe i 2 czarne kule oraz 3 urny drugiego typu zawierajace 4 białe i 1 czarna. z losowo wybranych dwóch urn wyciagamy po 1 kuli
a) oblicz prawdopodobienstwo ze uzyskamy 2 kule białe
b) wylosowalisy 2 kule białe. oblicz prawdopodobienstwo ze pochodza one z ury drugiego typu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Z czym konkretnie masz problem? Rozwiąż analogicznie jak viewtopic.php?f=39&t=87770&p=319091#p319091
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ