Zadanie z Podstaw Przedsiębiorczości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
realik09
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2019, 23:10
Płeć:

Zadanie z Podstaw Przedsiębiorczości

Post autor: realik09 »

Hejka, podjąłby się ktoś rozwiązania prostego zadania z podstaw przedsiębiorczości? Nie mam kompletnie pojęcia jak za to się zabrać :(

1.Ochrona środowiska oraz dbanie o jego stan, jest niewątpliwie dobrem publicznym. Jednak stan środowiska nie w pełni satysfakcjonuje wielu obywateli. Polski postanawia wprowadzić ograniczenia w ilości produkowanych zanieczyszczeń, budując elektrownie o ograniczonej emisji gazów cieplarnianych. Do zrealizowania tego projektu przyczyniającego się do poprawy jakości życia obywateli potrzeba jednak pieniędzy. Populacja składa się z dwóch typów ludzi: młodych i tych starszych. Ci pierwsi nie są niezby tbogaci i chwilowo nie bardzo przejmują się stanem środowiska, w którym żyją. Ich odwrotna funkcjapopytu na elektrownie jest dana zależnością P(x)=150-x, gdzie x jest liczbą elektrowni. Natomiast odwrotnafunkcją popytu ze strony ludzi starszych ma postać P (x)=360-x. Podaż elektrowni można przybliżyć wzorem P(x) = 200+x/2.
a) Sporządź wykres popytu i podaży elektrowni.
b) Zapisz funkcję zagregowanego popytu na elektrownie.
c) Ile elektrowni zostanie wybudowanych?
d) Jakie koszty poniesie społeczność jako całość na budowę elektrowni? Jaką część tych kosztów poniosą ludzie młodzi, a jaką ludzie starsi?

2.Mieszkańcy przybrzeżnej miejscowości portowej znajdującej się w zatoce Hellwszyscy parają się rybactwem. Cena kutra wynosi 300 zł. Ilość ryb złowionych w danym sezonie zależy od tego ile kutrów działa w miejscowości. Funkcja połowu ryb w kilogramach wynosi R(K)=500K−K2, gdzie K to ilość zakupionych kutrów. Cena skupu ryb wynosi 1 za kilogram, bez względu na ilość ryb dostarczonych na rynek.
a) Ile wynosi optymalna z punktu widzenia mieszkańców miejscowości liczba zakupionychkutrów rybackich (maksymalizująca wspólne zyski)?
b)Ile kutrów będzie wypływało do zatoki, jeśli każdy rybak nie ma wpływu na to ile kutrów użytkują inni i nie ma żadnych odgórnych regulacji co do liczby kutrów? Czy da się to policzyć?
c)Jaka jest różnica pomiędzy wspólnymi zyskami w tej sytuacji i sytuacji optymalnej dla mieszkańców miejscowości?
d) Czy opodatkowanie może doprowadzić do zakupów optymalnej z punktu widzenia wioski liczby kutrów? Jeśli tak, to jakiej wysokości podatek należy nałożyć na zakup kutra, by doprowadzić do tej sytuacji? Jakich dochodów z podatku można się wtedy spodziewać?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6277
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1524 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A wylosowałeś już któreś ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
realik09
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2019, 23:10
Płeć:

Re: Zadanie z Podstaw Przedsiębiorczości

Post autor: realik09 »

Muszę obydwa zrobić :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6277
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1524 razy
Płeć:

Re: Zadanie z Podstaw Przedsiębiorczości

Post autor: korki_fizyka »

realik09 pisze:Hejka, podjąłby się ktoś rozwiązania prostego zadania z podstaw przedsiębiorczości?
zadania = liczba pojedyncza ;)
myślę, że skoro jest ono takie proste, to wystarczy otworzyć podręcznik, znaleźć odpowiedni wzór i podstawić
może coś wygugluję ale dopiero po obiedzie :) a może ty będziesz szybszy ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
realik09
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2019, 23:10
Płeć:

Re: Zadanie z Podstaw Przedsiębiorczości

Post autor: realik09 »

ups, małe niedoprecyzowanie z tymi zadaniami :?
niestety jestem uziemiony, bo nie zabrałem ze sobą żadnych pomocy na weekend majowy, a nie mam pomysłu na podpunkt d z pierwszego oraz c i d z drugiego :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6277
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1524 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Czy przypadkiem nie powinno być \(R(k) = 500k - k^2\) :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
realik09
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2019, 23:10
Płeć:

Re: Zadanie z Podstaw Przedsiębiorczości

Post autor: realik09 »

tak, tak powinno być
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6277
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1524 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

c) 12 500
d) 17 %
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ