Dla jakich wartości parametru m równanie ma...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maksym
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2019, 15:05
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dla jakich wartości parametru m równanie ma...

Post autor: maksym »

Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni?
3+2x=log(\(\frac{1}{3}\))m

generalnie, rozkminiłem taką drogę: wiadomo, x>0

log(\(\frac{1}{3}\))m > log(\(\frac{1}{3}\))\(\frac{1}{27}\)

i tutaj mam problem z nierównością.

m>\(\frac{1}{27}\) wychodzi mi przedział, a w odpowiedziach jest, że x\(\in\)(0;\(\frac{1}{27}\))

cóż robię nie tak? będę wdzięczny za każde spostrzeżenie, uwagę, pomoc, jeśli chodzi o logarytm ten lub każdy inny :)
maksym
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2019, 15:05
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: maksym »

m\(\in\)\((0; \frac{1}{27}\)) **
oczywiście, przepraszam za błąd.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Dla jakich wartości parametru m równanie ma...

Post autor: eresh »

maksym pisze:Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni?
3+2x=log(\(\frac{1}{3}\))m

generalnie, rozkminiłem taką drogę: wiadomo, x>0

log(\(\frac{1}{3}\))m > log(\(\frac{1}{3}\))\(\frac{1}{27}\)

i tutaj mam problem z nierównością.

m>\(\frac{1}{27}\) wychodzi mi przedział, a w odpowiedziach jest, że x\(\in\)(0;\(\frac{1}{27}\))

cóż robię nie tak? będę wdzięczny za każde spostrzeżenie, uwagę, pomoc, jeśli chodzi o logarytm ten lub każdy inny :)
zapomniałeś o tym, że funkcja \(y=\log_{\frac{1}{3}}x\) jest malejąca więc trzeba zmienić znak nierówności

\(\log_{\frac{1}{3}}m>\log_{\frac{1}{3}}\frac{1}{27}\;\;\; \wedge \;\;\;m>0\\
0<m<\frac{1}{27}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ