Witam! Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Dla elektronu krążącego na pierwszej orbicie wokół protonu określić częstość obiegu. Ile wynosi wartość równoważnego natężenia prądu w amperach? Oblicz indukcję magnetyczną B w środku toru kołowego. Jaki jest kierunek wektora indukcji magnetycznej w stosunku do kierunku orbitalnego momentu pędu?
Elektron
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 03 mar 2018, 13:06
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Witaj!
Z postulatów Bohra dla atomu wodoru wyznacz promień i prędkość elektronu w stanie podstawowym lub skorzystaj z gotowych wzorów i podstaw: n = 1,\(f = \frac{v_n}{2 \pi r_n}\),\(I = \frac{e}{T} = \frac{ev}{2 \pi r}\).
Z postulatów Bohra dla atomu wodoru wyznacz promień i prędkość elektronu w stanie podstawowym lub skorzystaj z gotowych wzorów i podstaw: n = 1,\(f = \frac{v_n}{2 \pi r_n}\),\(I = \frac{e}{T} = \frac{ev}{2 \pi r}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl