Rozładowywanie kondensatora

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zaqws
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 10 lis 2018, 21:06
Podziękowania: 8 razy

Rozładowywanie kondensatora

Post autor: zaqws »

Mam dane wartości \(I(t)\), \(t\) i \(R\). Jak wyznaczyć \(C\) i \(I_{0}\) korzystając z wzoru: \(I(t) = I_{0}e^{-t/(RC)}\) i aproksymacji liniowej?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Dla t = 0 odczytasz \(I_o\) a dla czasu relaksacji \(t = \tau\), po którym natężenie zmaleje e razy wyznaczysz C.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
zaqws
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 10 lis 2018, 21:06
Podziękowania: 8 razy

Re: Rozładowywanie kondensatora

Post autor: zaqws »

Problem w tym, że nie ma w danych wartości dla t=0.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

To wzór masz literowy :?:Napisałeś:
zaqws pisze:Mam dane wartości \(I(t)\), \(t\) i \(R\)..
\(I_o\) to maksymalne natężenie prądu albo odczytasz je z wykresu albo ze wzoru podstawiając t = 0.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ