równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Scino
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 15 razy
- Płeć:
\(\sin\left( \frac{\pi}{2}-x\right)-\sin y =0\)
\(2\sin\left(\frac{\pi}{4}- \frac{x-y}{2}\right)\cos\left(\frac{\pi}{4}- \frac{x+y}{2}\right)=0\)
\(\sin\left(\frac{\pi}{4}- \frac{x-y}{2}\right)=0 \vee \cos\left(\frac{\pi}{4}- \frac{x+y}{2}\right)=0\)
\(\frac{\pi}{4}- \frac{x-y}{2} = \pi k \So y=x+\frac{\pi}{2}+2\pi k\)
\(\frac{\pi}{4}- \frac{x+y}{2}= \frac{\pi}{2}+\pi k \So y=-x+\frac{3\pi}{2}+2\pi k\)
Tak wyglądają oba wykresy
\(2\sin\left(\frac{\pi}{4}- \frac{x-y}{2}\right)\cos\left(\frac{\pi}{4}- \frac{x+y}{2}\right)=0\)
\(\sin\left(\frac{\pi}{4}- \frac{x-y}{2}\right)=0 \vee \cos\left(\frac{\pi}{4}- \frac{x+y}{2}\right)=0\)
\(\frac{\pi}{4}- \frac{x-y}{2} = \pi k \So y=x+\frac{\pi}{2}+2\pi k\)
\(\frac{\pi}{4}- \frac{x+y}{2}= \frac{\pi}{2}+\pi k \So y=-x+\frac{3\pi}{2}+2\pi k\)
Tak wyglądają oba wykresy