Obliczyć pola części powierzchni

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Obliczyć pola części powierzchni

Post autor: alanowakk »

Obliczyć pola części powierzchni z=f(x,y) odciętych podanymi powierzchniami
f(x,y)=8-2x-2y, x=0, y=0, z=0
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Obliczyć pola części powierzchni

Post autor: radagast »

alanowakk pisze:Obliczyć pola części powierzchni z=f(x,y) odciętych podanymi powierzchniami
f(x,y)=8-2x-2y, x=0, y=0, z=0
To jest pole takiego czworościanu :
ScreenHunter_653.jpg
ScreenHunter_653.jpg (7.15 KiB) Przejrzano 1277 razy
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

ale nie bardzo wiem jak ułożyć te całki
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A musi być z całkami ? Policzyłam jak gimnazjalista i wyszło mi 64 (zajęło mi to około 3 min).
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

dział mam całki podwójne więc nie wiem czy taki sposób przejdzie
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Spróbuj przekonać pana prowadzącego ćwiczenia , że im bardziej elementarny sposób, tym lepszy :)
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

nie wiem czy sie da ale spróbuję dzięki :)
a mogę prosić jeszcze o pomoc w tym przykładzie ?
\(f(x,y)= \sqrt{x^2+y^2}\) , \(x^2+y^2=2x\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Co trzeba z tym zrobić ?
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

Obliczyć pola części powierzchni z=f(x,y) odciętych podanymi powierzchniami
ODPOWIEDZ