PYTANIE - teoria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

PYTANIE - teoria

Post autor: wmichal »

czy twierdzenie sinusów można stosować bez względu na to czy na trójkącie można opisać okrąg?
na przykład w tym zadaniu: viewtopic.php?f=21&t=87679
dlaczego na tym trójkącie korzystamy z tw. sinusów? lub tutaj: https://www.zadania.info/d171/3145173
wychodzi na to że bez względu na to czy można na trójkącie opisać okrąg można używać tego twierdzenia?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: PYTANIE - teoria

Post autor: eresh »

wmichal pisze:czy twierdzenie sinusów można stosować bez względu na to czy na trójkącie można opisać okrąg?
na przykład w tym zadaniu: viewtopic.php?f=21&t=87679
dlaczego na tym trójkącie korzystamy z tw. sinusów? lub tutaj: https://www.zadania.info/d171/3145173
wychodzi na to że bez względu na to czy można na trójkącie opisać okrąg można używać tego twierdzenia?
na każdym trójkącie możemy opisać okrąg
w każdy trójkąt możemy okrąg wpisać
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ