Wyznacz wielkość luki inflacyjnej.
Poziom popytu globalnego w gospodarce z udziałem państwa:
APP = C + I + G
gdzie APP – popyt globalny w gospodarce, C – wydatki konsumpcyjne, I – wydatki inwestycyjne, G – wydatki rządowe
Po podstawieniach powstaje wzór na poziom popytu globalnego w gospodarce zamkniętej z udziałem państwa z podatkami (wprowadzenie podatku modyfikuje równanie popytu globalnego, bo C= Ca+ksk*(Y-t*Y) ):
APP=Ca+ksk*(Y-t*Y)+Ia+Ga
gdzie Y – dochód narodowy, ksk – krańcowa skłonność do konsumpcji, t – stawka podatkowa, Ca – autonomiczne wydatki konsumpcyjne, Ia – autonomiczne wydatki inwestycyjne, Ga – autonomiczne wydatki rządowe
Luka inflacyjna= APP - PNNccp
Rozwiązanie:
APp= 500+0,8(Y-0,2Y)+400+150=500+800-160+400+150=1690
Ponieważ dochód narodowy przy pełnym wykorzystaniu czynników produkcji wynosi 1500, łączny popyt globalny w gospodarce przewyższa poziom potencjalnego dochodu narodowego. Znaczy to, że w gospodarce występuje luka inflacyjna w wysokości 190.
Mam problem, bo nie mam pojęcia skąd w tym działaniu: APp= 500+0,8(Y-0,2Y)+400+150=500+800-160+400+150=1690 wzięło się 800-160, bo ja przyjęłam że Y=1500, ale to nie wychodzi 800-160, tylko 960???
Bardzo proszę o pomoc
Z góry dziękuję i pozdrawiam
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)