wyrażenie wymierne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RedSun92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 20 mar 2010, 14:30
Podziękowania: 9 razy

wyrażenie wymierne

Post autor: RedSun92 »

Wyrażenie wymierne \(\frac{x^2+2x+1}{ x^2-2x-3}\) dla \(x \neq -1 \ \wedge \ x\neq 3 \\) jaką ma postać po uproszczeniu?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\frac{x^2+2x+1}{x^2-2x-3}=\frac{(x+1)^2}{(x+1)(x-3)}=\frac{x+1}{x-3}\)
ODPOWIEDZ