Prawdopodobientwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ukasz12344
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 14 kwie 2019, 14:42
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Prawdopodobientwo

Post autor: Ukasz12344 »

Ze zbioru funkcji \(f(x)=ax^2+b\) gdzie \(a\) i \(b\) są liczbami ze zbioru \(<-10,5>\) losujemy jedną funkcję. Oblicz prawdopodobientwo wylosowania funkcji która ma miejsce zerowe.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobientwo

Post autor: radagast »

Ukasz12344 pisze:Ze zbioru funkcji \(f(x)=ax^2+b\) gdzie \(a\) i \(b\) są liczbami ze zbioru \(<-10,5>\) losujemy jedną funkcję. Oblicz prawdopodobientwo wylosowania funkcji która ma miejsce zerowe.
Aby funkcja \(f(x)=ax^2+b\) mała miejsce zerowe potrzeba i wystarcza by \(\Delta \ge 0\) czyli \(ab \le 0\)
Sytuacja prezentuje się tak:
ScreenHunter_640.jpg
ScreenHunter_640.jpg (7.2 KiB) Przejrzano 995 razy
czyli :
\(| \Omega |=15^2=225\)
\(|A|=2 \cdot 5 \cdot 10=100\)
\(P(A)= \frac{100}{225} = \frac{4}{9}\)
ODPOWIEDZ