Próbna matura-pazdro

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ukasz12344
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 14 kwie 2019, 14:42
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Próbna matura-pazdro

Post autor: Ukasz12344 »

Pole trójkąta A którym |BC|=a |AC|=b jest równe pierwiastek z 3 przez 4*ab zatem bok AB może mieć długość?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{1}{2}ab\sin\gamma=\frac{\sqrt{3}}{4}ab\\
\sin\gamma=\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\gamma = 60^{\circ}\;\;\; \vee \;\;\;\gamma = 120^{\circ}\)


\(|AB|^2=a^2+b^2-2ab\cos\gamma\\
|AB|=\sqrt{a^2+b^2-ab}\;\;\vee\;\;|AB|=\sqrt{a^2+b^2+ab}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Ukasz12344
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 14 kwie 2019, 14:42
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: Ukasz12344 »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ