parametr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hehebela
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 19 mar 2019, 20:18
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

parametr

Post autor: hehebela »

Wyznacz wartości parametru p, dla których równanie Ix+pI+Ix-7I=3 ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Możliwe są dwa przypadki:
1.
\(x\geq -p \;\; \wedge \;\;x<7\\
x+p+(-x+7)=3\\
x+p-x+7=3\\
p+7=3\\
p=-4\)


2.
\(x<-p\;\;\wedge\;\;x\geq 7\\
-x-p+x-7=3\\
-p-7=3\\
-p=10\\
p=-10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ