Prosta zawierająca bok trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Miszka06
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 28 lut 2019, 21:54
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Prosta zawierająca bok trójkąta

Post autor: Miszka06 »

Cześć, mam problem z poniższym zadaniem. Wiem, że jest ono częściowo rozwiązane na forum, ale tamten post jest niestety błędny, bo nie zawiera wszystkich odpowiedzi zadania. Bardzo proszę o pomoc.

Proste o równaniach 3x - 2y + 2 = 0 i x - y + 2 = 0 zawierają dwa boki pewnego trójkąta, a prosta o równaniu 2x - y - 1 = 0 zawiera jedną z jego środkowych. Znajdź równanie prostej zawierającej trzeci bok trójkąta.

Bardzo dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Prosta zawierająca bok trójkąta

Post autor: panb »

rys.png
rys.png (38.07 KiB) Przejrzano 1639 razy
Mam nadzieję, że rysunek wyjaśnia jak to zadanie rozwiązać.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To jest dość pracochłonne zadanie ale się pobawię:

\(\begin{cases}3x-2y+2=0\\x-y+2=0 \end{cases} \iff \begin{cases}x=2\\y=4 \end{cases}\)- to jest jeden z wierzchołków trójkąta. Oznaczmy go A.
ScreenHunter_636.jpg
ScreenHunter_636.jpg (14.15 KiB) Przejrzano 1625 razy
Podana środkowa nie przechodzi przez ten punkt. Zatem rozwiązaniem są boki trójkąta EAD lub boki trójkąta CBA:
Zajmę się trójkątem EAD:
Współrzędne punktu E : \(\begin{cases} 2x-y-1=0\\3x-2y+2=0\end{cases} \iff \begin{cases} x=4\\y=7\end{cases}\)
Współrzędne punktu B : \(\begin{cases} 2x-y-1=0\\x-y+2=0\end{cases} \iff \begin{cases} x=3\\y=5\end{cases}\)
\(\vec{AB} = \left[1,1 \right] =\vec{BD} \So D=(4,6)\)
No to prosta ED ma równanie x=4.

Nanieśmy to co już wiemy na rysunek i zajmijmy się teraz trójkątem CBA:
ScreenHunter_635.jpg
ScreenHunter_635.jpg (17.17 KiB) Przejrzano 1627 razy
\(\vec{AE} = \left[2,3\right] =\vec{EC} \So C=(6,10)\)
No to prosta BC ma równanie \(5x-3y=0\) . Oczywiście, o ile nie pomyliłam się w rachunkach :) .
Miszka06
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 28 lut 2019, 21:54
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: Miszka06 »

Dziękuję za Waszą pomoc!
ODPOWIEDZ