Równianie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Równianie

Post autor: Karp_1_ »

Witam. Proszę o rozwiązanie tego przykładu, ponieważ jutro mam zaliczenie.

Y'= \frac{y}{x+3y}
Dam naj :DD
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(y'= \frac{ \frac{y}{x} }{1+3\frac{y}{x}} \\
t=\frac{y}{x}\\
t'x+t= \frac{t}{1+3t}\\
t'x= \frac{-3t^2}{1+3t}\)

A to jest równanie typu zmienne rozdzielone. Skoro jutro masz zaliczenie, to pewnie bez problemu je rozwalisz.
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Re: Równianie

Post autor: Karp_1_ »

Taa rozwale xD całe szczęście w piątek może etrapez pomoże :D
ODPOWIEDZ