Obliczyć granicę dwóch zmiennych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zaqws
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 10 lis 2018, 21:06
Podziękowania: 8 razy

Obliczyć granicę dwóch zmiennych

Post autor: zaqws »

\(\Lim_{(x, y) \to (1, 0)} \frac{ \ln (1+xy)}{y}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Zbadajmy granicę: \(\Lim_{(x, y) \to (1, 0)} e^ \frac{ \ln (1+xy)}{y}=\Lim_{(x, y) \to (1, 0)} e^ {\ln (1+xy) \cdot \frac{ 1}{y}}=\Lim_{(x, y) \to (1, 0)} {(1+xy) ^ \frac{ 1}{y}}=e\)
Zatem
\(\Lim_{(x, y) \to (1, 0)} \frac{ \ln (1+xy)}{y}=1\)
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Obliczyć granicę dwóch zmiennych

Post autor: Młodociany całkowicz »

radagast pisze:Zbadajmy granicę: \(\Lim_{(x, y) \to (1, 0)} e^ \frac{ \ln (1+xy)}{y}=\Lim_{(x, y) \to (1, 0)} e^ {\ln (1+xy) \cdot \frac{ 1}{y}}=\Lim_{(x, y) \to (1, 0)} {(1+xy) ^ \frac{ 1}{y}}=e\)
Zatem
\(\Lim_{(x, y) \to (1, 0)} \frac{ \ln (1+xy)}{y}=1\)
Niestety to może być nieprawda, bo jeśli istotnie założymy x=1 otrzymamy:
\(\Lim_{y \to 0} (1+y)^{\frac{1}{y}}=e\)
Jeśli natomiast podstawimy \(x=\frac{1}{e^y}\), Wolphram podaje różne granice lewostronną i prawostronną (z lewej wychodzi 0, z prawej nieskończoność).
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Obliczyć granicę dwóch zmiennych

Post autor: Młodociany całkowicz »

Ale chyba Wolphram się pomylił,albo ja się przy czymś pomyliłem, bo jeśli \(x=e^{-y}\), to korzystając z reguły de l'Hospitala otrzymujemy granicę równą 1.
Mimo wszystko podejrzewam, że ta granica nie istnieje. Spójrzcie:
Podstawiając za x f(y) dążące do 1 przy y dążącym do 0 otrzymujemy:
\(\Lim_{ y \to 0} \frac{ln(1 + yf(x))}{y}\)
Licznik i mianownik dążą do 0, więc możemy skorzystać z reguły de l'Hospitala. Powyższa granica jest zatem równa:
\(\Lim_{y \to 0} \frac{f(y) + f'(y)y}{1+yf(y)}\)
Bardzo duże obawy budzi u mnie składnik \(f'(y)y\) Co jeśli \(f'(y)\) dąży do nieskonczoności szybciej niż liniowo? Jeśli istnieje takie f(y), wówczas granica jest nieokreślona.
ODPOWIEDZ