Algorytm ?!

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
polaxcx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 03 sty 2019, 16:16
Płeć:

Algorytm ?!

Post autor: polaxcx »

W pewnym pliku znajduje się k rekordów uporządkowanych
leksykograficznie. Przyjmijmy, że identyfikacja jednego rekordu
zajmuje 1sek.
• le co najwyżej czasu potrzeba do odnalezienia poszukiwanego
rekordu, jeśli k=4096 i przeglądamy plik sekwencyjnie ?
• Ile co najwyżej potrzeba czasu , jeśli zastosujemy algorytm
poszukiwań binarnych i k=4096?.
• Jeśli k=1024 i zużyliśmy 12 sek. do znalezienia właściwego rekordu,
to jaki algorytm był zastosowany: sekwencyjny czy binarnych
poszukiwań ?
Cześć :) Podobne zadanie wklepywałam tutaj kilka dni temu, ale wiedziałam po trochu co i jak. Nietsety w tym przypadku nie wiem o co chodzi, chciałabym aby znalazła się osoba która byłaby mi w stanie to wytłumaczyć.
Nie proszę o sam wynik, ale jakie mam użyć obliczenia itp
PS. Mozliwe, ze zadanie traiło w złą kategorie, przepraszam, ale zalezlalo mi na tym aby ktos to zobaczył
Bardzo Dziękuje z góry :))!
ODPOWIEDZ